Recenze

 
 

Macek, Tomáš: Příběhy Staré dámy

Klubknihomolu.cz | 21.8.2013 | Alena Badinová

Přesný překlad francouzského výrazu la tour, který si fandové cyklistiky jistě snadno spojí s názvem nejstaršího a nejslavnějšího silničního etapového závodu Tour de France, je opravdu věž. Jaké jsou její základy, kam šplhá a kdo se zabydlel v jejích patrech za více než jedno století?




 
 

Macek, Tomáš: Příběhy Staré dámy

iDnes.cz | 13.6.2013 | Alena Slezáková

Historii nejslavnějšího cyklistického závodu shrnul sportovní redaktor MF DNES Tomáš Macek v knize Příběhy Staré dámy. Sto ročníků Tour de France. V knize tak strhující, že vlastně ani nevadí občasný sportovní žargon nebo klišé stylu "světe, div se".




 
 

Maugham, W. S.: Barevný závoj

literarky.cz | 21. 7. 2017 | rubrika: Recenze | autor: Tereza Nekorancová

Život je jako barevný závoj Nakladatelství Prostor se rozhodlo v rámci své edice Pozdní sběr (se zdařilými květinovými obálkami) znovu vydat známý román Barevný závoj od Williama Somerseta Maughama (1874–1965), navíc v novém překladu Pavla Pokorného.



 
 

Milén, Petr: Geometrie v dějinách náboženství

Medziknihami.sk | 6. 8. 2015 | Ján Blažovský

Viaceré teórie o vzniku usporiadania spoločnosti hovoria, že v jej jadre sa nachádza vzťah k posvätnému, k niečomu, čo významne presahuje každodennú realitu. Obojsmerný vzťah medzi posvätným a každodenným sa prejavuje vo viacerých oblastiach, veľmi viditeľný ale bol vždy v geometrii a jej vizuálnych prejavoch: v architektúre, sochárstve, vo výtvarnom umení.



 
 

Pajerová, Monika: Vezměte s sebou květinu!

iDnes.cz | 12.11.2014 | rubrika: Kultura | autor: Klára Kubíčková

Záplava vzpomínek na sametovou revoluci sílí. Své deníky vydává v nakladatelství Prostor i Monika MacDonagh-Pajerová, tehdy mluvčí vysokoškolských studentů. Byla jednou z těch, kteří stáli za pochodem z Albertova Národní třídou.




 
 

Pehe, Jiří: Na konci světa

Medzi knihami | 15. 10. 2015 | autor: Ján Blažovský

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.



 
 

Pehe, Jiří: Tři tváře anděla

Respekt | 4.5.2009 | rubrika: Kultura | strana: 49 | autor: Marta Ljubková

Jiří Pehe (1955) je znám jako politický komentátor. Přesto se věnuje i próze: nedávno mu vyšel druhý román Tři tváře anděla. Kniha je rozčleněna do tří částí a autor v ní klene -jak je v současné próze docela obvyklé - oblouk nad bouřlivým dvacátým stoletím.




 
 

Pehe, Jiří: Tři tváře anděla

Lidové noviny | 13.6.2009 | rubrika: ORIENTACE KNIHOVNA | strana: 22 | autor: JOSEF JAŘAB

Politolog Jiří Pehe napsal román, v němž do osobního příběhu tří postav vstupují „velké“ dějinné události celého 20. století. Kdo by obětoval Iliadu za dějinná fakta z Homérovy doby? ptá se E. L. Doctorow v úvaze na téma dějiny a literatura. 




 
 

Pehe, Jiří: Tři tváře anděla

Tvar | 2.4.2009 strana: 3 | autor: Pavel Janoušek

Pokaždé, když na titulu prózy narazím na jméno osobnosti povědomé odjinud než z literatury, bývám ostražitý: „Už i ty, Brute, žiješ v domnění, že není nic jednoduššího než popsáním příslušného počtu stránek dobýt Parnas?“ Není proto divu, že stejně ostražitě jsem přistupoval také ke knize známého poradce a politologa.



 
 

Pehe, Jiří: Tři tváře anděla

Literární noviny | 20.4.2009 | rubrika: Literatura | strana: 10 | autor: Petr Milén

Nový román spisovatele a publicisty Jiřího Pehe zpřítomňuje nejen tragédii a ambivalenci euroatlantické civilizace, ale také přibližuje lidskou existenci jako homo religiosus. Konec mýtu v Čechách byl počátkem českého románu, konstatuje spisovatel Peter Demetz.



 
 

Pondělíček, Ivo: Labyrinty duše & Bída psychologie

iLiteratura.cz | 24. 6. 2016 | rubrika: Recenze | autor: Jan Lukavec

Bída psychologie a moudrost umělců. Eseje Iva Pondělíčka: zastaralé i podnětné Je možné se i v dnešním světě potkat s novodobými vtěleními fiktivních postav jako Ema Bovaryová nebo Zolova Nana? Jak se v průběhu staletí proměňovala povaha dona Juana v literatuře i filmu a jak může vypadat jeho „napravení“?



 
 

Pondělíček, Ivo: Labyrinty duše & Bída psychologie

KLUBknihomolů.cz | 6. 6. 2016 | rubrika: Recenze | autor: Leona Tomášková

Soubor esejů legendárního českého sexuologa a psychologa Ku příležitosti osmdesátých osmých narozenin známého českého sexuologa a psychologa Iva Pondělíčka vydává nakladatelství Prostor výbor jeho esejů. Autorem sbírky esejů Labyrinty duše & Bída psychologie, kterou vydalo v polovině roku 2016 nakladatelství Prostor, je český sexuolog a psycholog, filmový teoretik (znalec Ingmara Bergmana a Alfreda Hitchcocka) a malíř Ivo Pondělíček.



 
 

Procházková, Lenka: Slunce v úplňku

SANQUIS | 2.1.2009 | rubrika: Rozhovor | strana: 130 | autor: Cecílie Jílková

Lenka Procházková: Jan Palach byl dost jemný člověk Dne 21. srpna 2008 vyšel v nakladatelství Prostor nový román Lenky Procházkové Slunce v úplňku. Pod poetickým titulem se skrývá „novodobý hrdinský epos“ – tak knihu označuje sama autorka.



 
 

Ribbat, Christoph: V restauraci

Lidové noviny | 7. 2. 2017 | strana: 20 | autor: Martin C. Putna

Paštika a bobky Pořádal jsem víkendový gastronomický seminář. Hlavním plodem byla gigantická paštika v krustě. Pravda, ke konci již lezla účastníkům trochu krkem. Toto úsloví se obloukem vrací k předdějinám paštiky, jež procházejí přecpanými krky hus, chovaných kvůli tučným játrům.



 
 

Ribbat, Christoph: V restauraci

ČRo Vltava | 30. 12. 2016 | rubrika: Mozaika | autor: Milena M. Marešová

Jak se dobře najíst, i když vám číšník možná plivl do polévky Příběhy z břicha moderny je podtitul knihy profesora amerikanistiky na univerzitě v Paderbornu, Christopha Ribbata. Hlavní titul zní V restauraci a vystihuje široké téma, které autor popisuje z hlediska kulturní historie formou literatury faktu kombinované s esejem.



 
 

Ribbat, Christoph: V restauraci

Respekt | 14. 11. 2016 | rubrika: Kultura – Literatura | strana: 66 | autor: Jan Lukavec

Všichni jsme servírkami Co vypovídají restaurace o moderní společnosti Restaurace. Prostor, kam chodíme uspokojovat potřeby, jež jsou všem společné - a zároveň prostředí, kde se výrazněji než jinde projevují společenské rozdíly. I proto si je vybral profesor amerikanistiky na univerzitě v německém Paderbornu Christoph Ribbat jako námět pro knihu, která se doma dočkala hodnocení jeden z nejoriginálnějších titulů letoška.



 
 

Ribbat, Christoph: V restauraci

Host | 16. 3. 2017 | rubrika: Recenze | strana: 83 | autor: Zdeněk Staszek

Modernita, šéfe! Modernitu, toho historického bubáka, spojujeme hlavně s průmyslovou a na ni plynule navazující politickou revolucí, s odkouzlením světa a jeho byrokratizací, s drátem kolem koncentráku. Radikální povaha moderní doby a všech změn, které přinesla, však tkví spíše v její komplexitě, detailech a šíři lidských aktivit, do nichž nevratně zasáhla, jak ukázal třeba Michel Foucault v analýzách vývoje přístupu k sexu.



 
 

Rousseau, Jean-Jacques: Esej o původu jazyků

VašeLiteratura.cz | 30. 4. 2012 | Jiří Lojín

Nakladatelství Prostor v roce 2011 zaplnilo mezeru v českých překladech díla Jeana-Jacquese Rousseaua a vydalo jeho Esej o původu jazyků. Pro čtenáře je to nejen zajímavá sonda do myšlení tohoto osvíceneckého filozofa, ale i příležitost doplnit si znalosti o některých faktech osmnáctého století.




 
 

Rozner, Ján: Sedm dní do pohřbu

ihned.cz | 20.11.2014 | Aleš Palán

Autobiografický román slovenského překladatele Jána Roznera vypráví o životě po roce 1968. Rozner svůj mimořádný příběh odvíjí od zprávy o manželčině smrti. Nostalgické vzpomínky to nejsou. Byla doba, ve které se nedalo žít, a přesto se v ní žít muselo, jak normalizaci popisuje autobiografický román slovenského překladatele Jána Roznera Sedm dní do pohřbu.




 
 

Rozner, Ján: Sedm dní do pohřbu

Respekt | 19.–25.5.2014 | strana: 61 | Martin M. Šimečka

Pohřby zakázaných intelektuálů byly za normalizace událostí, v níž se odrážela zvrhlost tehdejšího režimu – stačí připomenout pohřeb filozofa a mluvčího Charty 77 Jana Patočky a policejní vrtulník, který tehdy burácel nad hřbitovem.